مهندسي صنايع و هرچيزي كه بايد در مورد اين رشته و بازار كار آن بدانيد
رشتهي مهندسي صنايع تركيبي از رشتههاي مهندسي و مديريت است و ميتوان آن را يك رشتهي ميانرشتهاي بسيار گسترده دانست كه داراي شاخههاي متعددي مثل مديريت پروژه، مديريت محصول، مهندسي كيفيت، مديريت منابع و ... است.
احتمالا شما هم در دوران تحصيل شنيدهايد كه رشته مهندسي صنايع آسانتر از ساير رشتههاي مهندسي است؛ اما كمتر كسي به شما ميگويد كه بازار كار و تقاضا براي استخدام مهندس صنايع بيشتر از بقيه رشتههاست. با تحصيل در اين رشته، اين امكان را داريد كه در موقعيتهاي شغلي متنوع و در زمينههاي كاري مختلفي استخدام شويد.
اهميت اين رشته به دليل گسترش روز به روز صنايع، نقش بيشتر ميشود و فرصتهاي شغلي براي فارغالتحصيلان مهندسي صنايع هر روز بيشتر از روز قبل است. براي مشاهدهي آگهيهاي استخدام مهندس صنايع در سازمانهاي معتبر كليك كنيد.
اگر بهتازگي فارغالتحصيل شدهايد يا تمايل داريد بيشتر در رابطه با فرصتهاي شغلي مهندس صنايع، مهارتها، نرمافزارهاي مورد نياز، كاريابي و… بدانيد؛ ابتدا اين مطلب را بخوانيد. در اين مقاله به سراغ بازار كار گرايشهاي مهندسي صنايع، درآمد مهندسي صنايع، سازمانهاي معتبر براي جذب مهندس صنايع و… رفتهايم.
مهندسي صنايع چيست و چه نقشي در صنعت و كسبوكارها دارد؟
مهندسي صنايع يك رشتهي ميانرشتهاي بسيار گسترده است و فارغالتحصيلان آن مهندساني هستند كه قابليت مديريت نيز دارند. با توجه به گسترش روزافزون صنايع هم در كشورهاي در حال توسعه و هم در كشورهاي توسعهيافته، اهميت اين رشته براي بهينهسازي فرايندهاي صنعتي و تجاري و مديريت مناسب منابع انساني و مالي، روز به روز بيشتر ميشود.
مهندسان صنايع با چه چالشهايي مواجه هستند؟
هر كدام از شاخههاي مهندسي صنايع شامل كارهاي مختلفي هستند ولي ميتوان گفت كه هر مهندس صنايع با چالشهاي زير رو به رو است:
- بهينهكردن مصرف انرژي، زمان و هزينه در سازمان
- اطلاع از تمام فرآيندهاي درون سازماني و توليدي
- ايجاد حداكثر بازدهي در توليد و فرآيندهاي جاري در مجموعه
- استانداردسازي فرآيندها و محصولات توليدي
- آناليز هزينهها و صورتهاي مالي با روشهاي كنترل كيفيت و بهبود آنها
- ايجاد سيستم كنترل براي اطمينان از مطابقت محصول با استانداردهاي كيفيتسنجي
- خودكارسازي و اتوماسيون فرآيندهاي ساخت
- بهينه كردن و متعادل سازي هزينهها، ايمني و ديگر جنبهها
- عيبيابي و رفع عيب
- نظارت بر مراحل مختلف توليد
- گزارشگيري و تجزيه و تحليل هزينهها، منابع و فرآيندها
- فيدبك گرفتن از مشتريان و بهبود محصولات و خدمات براساس آن
فيلدهاي مختلف مهندسي صنايع كدامند؟
اين رشته يك رشتهي گسترده با فيلدهاي متفاوت زير است:
- مديريت عمليات: جذب مهندس صنايع در زيرشاخه مديريت عمليات، معمولا به منظور دستيابي به بهره وري و تعيين ميزان دستيابي به اهداف شركت صورت ميگيرد.
- مديريت محصول: مدير محصول كار مديريت محصول را بر عهده دارد. كارهايي كه در اين موقعيت شغلي بايد انجام دهيد؛ درك نيازمنديهاي مشتري، مديريت تيم، توسعه، كار با روندها و سيستمهاي چابك، ارزيابي محصول توليد شده و بهبود آن و پيادهسازي چرخه محصول از ايده تا اجراست.
- مديريت توليد: بيشتر واحدها و سازمانهاي توليدي، نياز به استخدام مهندس صنايع در زيرمجموعه مديريت توليد دارند. شما با پذيرفتن اين جايگاه شغلي، موظف هستيد براي توليد برنامهريزي داشته باشيد و بهترين سيستم را براي بهينهسازي خط توليد طراحي و پيادهسازي كنيد. نظارت بر توليد و رفع اشكالات در اين زمينه هم بر عهده شماست. براي آشنايي كاملتر با رشتهي مديريت توليد و بازار كار آن ميتوانيد به بلاگ كاريابي آنلاين جاب ويژن مراجعه نماييد.
- مديريت منابع انساني و مالي: براي گزينش در واحد منابع انساني سازمانها، بايد به مفاهيمي مانند چارت سازماني، شرح وظايف و حقوق و دستمزد و … مسلط باشيد و براي جذب در واحد مالي سازمان، بايد توانايي تحليل صورتهاي مالي و هزينهها را داشته باشيد.
- مهندسي كيفيت: وظيفه اصلي مهندس كيفيت تهيه مدارك و دستورالعملهايي است كه بايد در خط توليد و ساير واحدهاي سازمان انجام شود. اين دستورالعملها مطابق با استانداردهاي روز هستند. بعد از تهيه اين دستورالعملها و ابلاغ آنها به واحدهاي مربوطه، مهندس كيفيت بايد درباره انجام صحيح و دقيق آنها پيگيري كند و موارد عدم انطباق را گزارش دهد و رفع كند.
- مديريت پروژه و برنامه ريزي: مديريت پروژه يا كنترل پروژه را ميتوان پرتقاضاترين گروه شغلي در بين مهندسان صنايع دانست. اگرچه اكثر سازمانها به دنبال جذب مهندس صنايع در اين موقعيت شغلي هستند. اما براي آنكه بتوانيد در اين فرصتهاي شغلي پذيرفته شويد بايد به استاندارد PMbok تسلط كامل داشته باشيد و كار با نرمفزار MSP را به طور كامل بدانيد.
مهارتهاي نرم مورد نياز براي موفقيت در مهندسي صنايع
گرايشهاي مختلف مهندسي صنايع به مهارتهاي سخت مختلفي نياز دارند كه اكثر آنها مهارتهاي نرمافزاري هستند. مهارتهاي نرم در تمامي گرايشهاي اين رشته اهميت دارند. مهارتهاي سخت به مهارتهايي گفته ميشود كه ذاتي نيستند و بايد آموزش داده شوند ولي مهارتهاي نرم ميتوانند ذاتي باشند و قابل تقويت از طريق آموزش و تمرين نيز ميباشند.
- قدرت آناليز
- خلاقيت
- مهارتهاي ارتبطاطي
- مهارتهاي رياضياتي
- توانايي ديد كلي و نگاه از بالا
- ارتباط خوب با مشتريان
- بهروز بودن
- تفكر انتقادي
مزيتهاي شغل مهندسي صنايع
- امكان كار پاره وقت: در سايت جاب ويژن بعد از انتخاب گروه شغلي مهندسي صنايع، ميتوانيد از فيلتر «نوع همكاري» گزينه پاره وقت را انتخاب كنيد تا اين فرصتهاي شغلي را مشاهده كنيد.
- بازار كار خوب و رو به رشد: نياز به فارغالتحصيلان مهندسي صنايع اگر زياد نشود، كم نخواهد شد.
- امكان ارتقاء شغلي: اگر نگاهي به تحصيلات مديران سازمانها بياندازيد؛ متوجه خواهيد شد كه تعداد قابل توجهي از اين افراد در رشته مهندسي صنايع تحصيل كردهاند. از آنجا كه به عنوان مهندس صنايع بايد با تمام دپارتمانهاي درون سازمان ارتباط برقرار كنيد و از روندها و سيستم هاي جاري در مجموعه باخبر باشيد؛ شانس شما براي رسيدن به جايگاه مديريت بالاتر از ساير رشتههاست.
- درآمد نسبتا بالا: اين رشته در مقايسه با رشتههاي مهندسي و مديريت، درآمد خوبي دارد.
چه فاكتورهايي تعيين ميكنند كه مهندس صنايع چقدر حقوق بگيرد؟
فاكتورهاي متعددي در تعيين حقوق دريافتي مهندسين صنايع نقش دارند كه مهمترينهاي آنها عبارتند از:
- سابقه كار
- نوع صنعتي كه مهندس صنايع در آن مشغول است
- گرايش
- سطح تحصيلات
- توانمنديها مثل مهارتهاي نرمافزاري تخصصي
براي مشاهدهي آگهيهاي استخدام مهندس صنايع با حقوق بالا، كليك كنيد.
براي آشنايي كامل با رشتهي مهندسي صنايع، كليك كنيد.
برچسب: ،